Sten

I vårt sortiment finns tre vackra utvalda stenar; Estremoz marmor, Ruivina marmor och Lioz kalksten. Ibland kan det dyka upp gästspelare.

Estremoz

Estremoz utvinns kring staden Estremoz och är en crèmefärgad marmor med färgskiftningar i rosa, beige, brunt, grått, grönt och till och med lite blått. Förr gick den under namnet Rosa Portogallo då den var så unik i sin rosa ton. Dess huvudsakliga variationer beror på mängden mer eller mindre dominerande, mörka färgade vener.

Det är en tåligare marmor än tex Carrera pga av sin låga öppna porositet, vilket innebär en låg vattenabsorbtion. Den är också lite mer tryck- och böjtålig.

Ruivina

Ruivina bryts i Évora och är en populär grå till blågrå marmor med variationsrikt mönster. Den kallas ofta portugisisk Bardiglio efter den populära italienska marmorn.

Mönstret varierar stort från ljust till mörkt grå med ljusare eller mörkare grå zoner och en del vit- eller svartaktiga ådror. Den har god hårdhet, låga absorptionsnivåer och är lämplig både exteriört och interiört.

Lioz

Lioz är en välkänd kalksten som använts i byggnadsindustrin i århundraden och anses vara en av de äldsta och mest använda kalkstenarna i Portugal. Den bryts i Lissabonområdet, är oftast beige men varierar från ljusgrå till brunaktig och rosa, och känd för sitt rika mönster av fossiler och inneslutningar med rörlig struktur.

Detta är en mycket hård, kompakt kalksten som passar både interiört och exteriört.

Lioz kalksten har utsetts av International Union of Geological Sciences som en stenresurs för globalt arv.

Bordsunderreden

Beroende på skivans form, storlek och färg kombinerar vi stenen med trä, metall eller keramik. Varje bord blir unikt och ett litet konstverk i sig.

Trä

Vi köper stora torkade råplank från ett sågverk ett tiotal mil från Stockholm. Träslagen är svensk ask och ek, bosnisk alm och europeisk valnöt. Beroende på stenen vi ska jobba med mäter vi upp träet, hyvlar, slipar och konstruerar ett underrede som inte lämnar något spillmaterial utöver barken. Vi använder neutral olja vid ytbehandling och skydd av träet. Det ligger många timmars arbete bakom varje bord för att få träet i färdigt skick och dessa bord är vår mest exklusiva linje och inget bord är det andra likt.

Metall

För ett lite mer diskret bord väljer vi hairpin ben i färgerna svart, ljusgrått och brunt. Här blir stenen primadonnan och får arenan helt för sig själv utan konkurrens från träets alla skiftningar. Även här är det stenen som får styra vilken färg vi väljer till respektive skiva.

Keramik

Sist men inte minst har vi även underreden i keramiska och cement och dessa kommer i olika former så som en kub eller en lite mer rund och bullig form. De finns i olika höjder och det är mycket snyggt att skapa ett set av olika höjder som står tillsammans eller utspridda kring tex en soffgrupp. De keramiska urnorna är producerade i Portugal men lackas i Sverige. De kommer som sagt med lite olika ytor, höjd och bredd och även de matchas utefter vilken sten vi har i våra händer.

Skötselråd för dina stenbord

Alla våra stenskivor är impregnerade vid leverans, och vi rekommenderar att skivan impregneras igen efter ca 3-6 månader för att slippa fläckar.

Daglig rengöring av din stenskiva

Marmor är ett poröst material som absorberar vätska, så om du spiller något så som juice, vin eller kolsyrat vatten torka upp det så fort du kan.

När det kommer till den dagliga städningen så är det fullt tillräckligt att torka av din stenskiva med en fuktig mikrofibertrasa, och vid lite grövre rengöring kan du använda grönsåpa då fettet i såpan stänger porerna i stenen och skyddar. 

Har du fått kalkfläckar på din stenskiva

Om du har fått kalkavlagringar på stenskivan bör du vara lite försiktig när du försöker ta bort den. Ett vanligt starkt rengöringsmedel kan skada din stenskiva genom frätskador. Använda dig av en särskild "stensåpa" som är mer koncentrerad än vanlig grönsåpa om detta problem skulle uppstå. Viktigt att du köper en stensåpa som funkar med marmor!

Om du har fått en annan fläck på din stenskiva

Gillar du inte när stenen patineras och blir fläckig ska du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt framtagna för stenmaterial. “Stensåpa” är ett mycket bra medel för att få bort fläckar. Undvik rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

När fläcken inte går bort med något av ovanstående

De allra jobbigaste fläckarna kan om ni har tur försvinna med antingen ren alkohol eller med s.k. “thinner”. Men viktigt att torka av efter med en fuktig mikrofibertrasa. Om ni fått en fettfläck kan ni eventuellt få bort den genom att värma fläcken med t.ex en hårtork och strö på stärkelse exempelvis potatismjöl. Låt potatismjölet ligga på fläcken i en till två timmar så det sugs upp av stenen. Detta kan ni göra om igen många gånger om det behövs. De medel som kan användas på stenskivan utan att skada den är t.ex. olika alkoholer som Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Om du fått en härdad fläck på din stenskiva

Försöka att försiktigt skrapa med en kniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa. Men det är mycket svårt att få bort en fläck som härdat tyvärr!

När ni känner att er stenskiva blivit matt eller glanslös så impregnera den med olja eller vax för sten/marmor. Då kommer den få upp sin lyster igen!

Värme och stenskivor

Försöka att undvika att utsätta din stenskiva för värmeväxlingar och använd underlägg om du ska sätta något varmt på din stenskiva. Värme kan, om man har otur, orsaka märken och sprickor!